Minst en meest bespoten voedsel

 


Meest en minst bespoten voedsel EWG-2022

(aflopend, van veel naar weinig bestrijdingsmiddelen)

1. Aardbeien

2. Spinazie

3. Boerenkool

4. Nectarines

5. Appels

6. Druiven

7. Paprika’s

8. Kersen

9. Perziken

10. Peren

11. Bleekselderij

12. Tomaten

13. Aardappelen

14. Bosbessen

15. Cherry tomaten

16. Winterpompoen

17. Sla

18. Komkommers

19. Mandarijnen

20. Sperzieboon

21. Pruimen

22. Broccoli

23. Aubergine

24. Frambozen

25. Zomerpompoen

26. Grapefruit

27. Sugar snaps

28. Sinaasappels

29. Wortelen

30. Bananen

31. Bloemkool

32. Zoete aardappelen

33. Watermeloen

34. Mango’s

35. Cantaloupe

36. Champignons

37. Kool

38. Kiwi

39. Honingmeloen

40. Asperges

41. Erwten (diepvries)

42. Papaja

43. Uien

44. Ananas

45. Maïs

46. Avocado

De volledige 2022 lijst van de EWG Dirty Dozen en Clean Fifteen:

(aflopend, van veel naar weinig bestrijdingsmiddelen)

Bron: EWG.ORG


Minst en meest bespoten voedsel EWG-2021

De Dirty Dozen (meest bespoten)

  1. Aardbeien
  2. Spinazie
  3. Boerenkool
  4. Nectarines
  5. Appels
  6. Druiven
  7. Kersen
  8. Perziken
  9. Peren
  10. Paprika’s en chilipepers
  11. Bleekselderij
  12. Tomaten

De Clean Fifteen (minst bespoten)

  1. Avocado
  2. Maïs
  3. Ananas
  4. Uien
  5. Papaja
  6. Doperwten (diepvries)
  7. Aubergine
  8. Asperges
  9. Broccoli
  10. Kool
  11. Kiwi
  12. Bloemkool
  13. Champignons
  14. Honingmeloen
  15. Cantaloupe-meloen

De volledige lijst van de EWG Dirty Dozen en Clean Fifteen uit 2021:

(aflopend, van veel naar weinig bestrijdingsmiddelen)

Bron: EWG.ORG

1. Aardbeien

2. Spinazie

3. Boerenkool

4. Nectarines

5. Appels

6. Druiven

7. Kersen

8. Perziken

9. Peren

10. Paprika en chilipeper

11. Selderij

12. Tomaten

13. Aardappelen

14. Cherry tomaten

15. Sla

16. Bosbessen

17. Komkommers

18. Pruimen

19. Sperzieboon

20. Mandarijnen

21. Grapefruit

22. Frambozen

23. Erwten

24. Sinaasappels

25. Wortelen

26. Winterpompoenen

27. Zomerpompoenen

28. Bananen

29. Zoete aardappelen

30. Watermeloen

31. Mango

32. Cantaloupe

33. Honingmeloen

34. Champignons

35. Bloemkool

36. Kiwi

37. Kool

38. Broccoli

39. Asperges

40. Aubergine

41. Erwten (diepvries)

42. Papaja

43. Uien

44. Ananas

45. Maïs

46. Avocado

Amerikaanse Dirty Dozen lijst voor 2020 is als volgt: (HOLISTIC LIFE)

  1. Aardbeien
  2. Spinazie
  3. Boerenkool
  4. Nectarines
  5. Appels
  6. Druiven
  7. Perziken
  8. Kersen
  9. Peren
  10. Tomaten
  11. Selderij
  12. Aardappels


En dit is de Clean Fifteen lijst van groenten & fruit die je met een wat geruster gevoel niet-biologisch kunt eten:

  1. Avocado’s
  2. Suikermais
  3. Ananas
  4. Uien
  5. Papaja’s
  6. (diepvries) doperwten
  7. Aubergines
  8. Asperges
  9. Bloemkool
  10. Cantaloupe-meloen
  11. Broccoli
  12. Champignons
  13. Witte kool
  14. Honingmeloen
  15. Kiwi’s

Nederland en Europa

In 2019 deed dagblad Trouw verslag van onderzoek dat zij zelf hadden verricht naar bestrijdingsmiddelen op groenten en fruit. Het blijkt dat veel producten pesticiden bevatten die de hormoonhuishouding kunnen verstoren. Ze worden in verband gebracht met onvruchtbaarheid, aangeboren afwijkingen, overgewicht, diabetes, ADHD en autisme. Er is een regel in Europa dat consumenten niet mogen worden blootgesteld aan deze stoffen, maar die worden lang niet altijd nageleefd. Vooral in producten van buiten de EU werden overschrijdingen gevonden, maar ook Spanje scoorde bijvoorbeeld slecht. Ook in producten die in Nederland werden geteeld, chilipepers en komkommers bijvoorbeeld, werden hormoonverstorende chemicaliën gevonden. Volgens de milieuorganisatie Pan Europe heeft de Europese Commissie fabrikanten onvoldoende opgedragen hun producten op pesticiden te testen.

Dutch Dirty Dozen

Op basis van het onderzoek van Trouw heeft Marjolein Dubbers van de Energieke Vrouw Academie de volgende Dirty Dozen lijst opgesteld. Je ziet precies welke producten uit welke landen je het beste kunt vermijden:

  1. Spanje: nectarines, druiven, perziken, meloenen, courgettes, aardbeien, spinazie, mandarijnen, paprika
  2. Nederland: zoete kers, aardbeien, komkommers, appels, spruitjes, wortelen
  3. Zuid-Afrika: pruimen, mandarijnen, sinaasappelen
  4. Egyptische sinaasappelen
  5. Marokkaanse mandarijnen
  6. Grapefruits uit de VS
  7. Meloenen uit Honduras
  8. Gojibessen uit alle landen

Pesticiden verwijderen met azijn

Van bovenstaande informatie word je natuurlijk niet blij. Je zou bijna geen groenten en fruit meer durven eten, maar dat is natuurlijk niet de oplossing. Vermijd pesticiden waar mogelijk is en zorg er voor dat je alle, maar vooral de niet-biologische, producten goed wast. Eventueel met een scheutje azijn voor een nog ‘schoner’ resultaat. Laat alles even weken in een liter water gemengd met 100 ml azijn, en voorzichtig boenen maar. Verwijder van niet-biologische producten ook de schil om minder bestrijdingsmiddelen binnen te krijgen. Door voor seizoensgroenten en -fruit (lokaal) te kiezen verminder je jouw inname van pesticiden. Daarbij is het ook nog eens duurzamer én goedkoper.


https://www.avogel.be/nl/advies/gezonde-voeding/bespoten-groenten.php




https://www.ahealthylife.nl/de-dirty-dozen-deze-groenten-en-fruit-bevatten-het-meeste-en-minste-bestrijdingsmiddelen/


https://holistik.nl/dirty-dozen/

Reacties